Kocham je odkąd pamiętam- nazywane Ziemniaczkami lub Bajaderką, a przez złośliwych "zamiataniem cukierni". Słodkie, czekoladowe kulki z delikatnym posmakiem alkoholu. Niebo w gębie i mnóstwo kalorii. Do dziś!
Przedstawiam dietetyczną wersję tego wspaniałego ciastka, którą można oszukać nawet smakosza :-)
Pyszne, słodkie, pachnące rumem, czekoladą i kokosem.
Z mojego przepisu uzyskasz 18 średniej wielkości kulek, a jedna to tylko 90 kcal!
Składniki:
400 g suszonych daktyli
4 łyżki kakao/ mielonych ziaren kakaowca/ karobu
aromat rumowy (np, dr Oetker)
50 g nerkowców
20 g zmielonych płatków owsianych (używam bezglutenowych)
20 g kokosu
Wykonanie:
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na noc.
Namoczone i odsączone daktyle blendujemy z kakao i 4 kroplami aromatu. Następnie dodajemy zmielone płatki owsiane. Siekamy drobno orzechy i dodajemy do masy. Wszystko mieszamy łyżką.
Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Smacznego!
Prześlij komentarz