Dziś mam dla Ciebie przepis na przepyszną czekoladę z ... daktyli.
Daktyle są źródłem wielu cennych witamin i minerałów (więcej na temat przeczytaj w tym artykule), a ich smak sprawia, że mogą być dodatkiem do mnóstwa pysznych dań i przekąsek.
Czekolada, której dotyczy ten przepis, nie jest być może super niskokaloryczna, ale na pewno o wiele zdrowsza od tej "prawdziwej". Jest bardzo smaczna, słodka i aromatyczna. Przechowywaną w zamrażalniku można podzielić na kostki, trzymana w lodówce idealnie nadaje się do smarowania np. omletów czy naleśników.
5 łyżek mielonych ziaren kakaowca/ kakao/ karobu
50 g płatków migdałowych/ posiekanych migdałów/ ulubionych orzechów
kropla aromatu pomarańczowego
I teraz bardzo proste wykonanie:
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy (najlepiej na noc). Namoczone daktyle odsączamy i blendujemy z kakao i arometem pomarańczowym. Następnie dodajemy migdały lub orzechy i mieszamy.
Jeżeli chcesz uzyskać formę tabliczki masę rozprowadź w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i wsadź na ok. 3 godziny do zamrażarki.
Wartość energetyczna 100g: 315 kcal (T 10 g/ W 50 g/ B 7 g)
Daktyle są źródłem wielu cennych witamin i minerałów (więcej na temat przeczytaj w tym artykule), a ich smak sprawia, że mogą być dodatkiem do mnóstwa pysznych dań i przekąsek.
Czekolada, której dotyczy ten przepis, nie jest być może super niskokaloryczna, ale na pewno o wiele zdrowsza od tej "prawdziwej". Jest bardzo smaczna, słodka i aromatyczna. Przechowywaną w zamrażalniku można podzielić na kostki, trzymana w lodówce idealnie nadaje się do smarowania np. omletów czy naleśników.
Składniki:
200 g suszonych daktyli5 łyżek mielonych ziaren kakaowca/ kakao/ karobu
50 g płatków migdałowych/ posiekanych migdałów/ ulubionych orzechów
kropla aromatu pomarańczowego
I teraz bardzo proste wykonanie:
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy (najlepiej na noc). Namoczone daktyle odsączamy i blendujemy z kakao i arometem pomarańczowym. Następnie dodajemy migdały lub orzechy i mieszamy.
Jeżeli chcesz uzyskać formę tabliczki masę rozprowadź w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i wsadź na ok. 3 godziny do zamrażarki.
Wartość energetyczna 100g: 315 kcal (T 10 g/ W 50 g/ B 7 g)
http://www.kwejk.pl |
Prześlij komentarz