Prosty i szybki w przygotowaniu, pyszny sernik w zdrowej wersji
5 dużych lub 6 średnich jajek
2 budynie waniliowe bez cukru (użyłam budyń bezglutenowy)
aromat waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki erytrolu
tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam Wawel bez cukru)
Oddzielamy żółtka od białek i żółtka ucieramy mikserem z erytrolem. Masa powinna stać się jasna i puszysta. Następnie dodajemy masę z zółtek do sera i blendujemy. Dodajemy budynie, 2 krople aromatu, proszek pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy pianę z białek i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą serową.
Pieczemy ok. 60 min (ja używam formy silikonowej delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym)
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystudzone wcześniej ciasto.
Składniki
700 g chudego twarogu (zmielony lub zblendowany)5 dużych lub 6 średnich jajek
2 budynie waniliowe bez cukru (użyłam budyń bezglutenowy)
aromat waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki erytrolu
tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam Wawel bez cukru)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Oddzielamy żółtka od białek i żółtka ucieramy mikserem z erytrolem. Masa powinna stać się jasna i puszysta. Następnie dodajemy masę z zółtek do sera i blendujemy. Dodajemy budynie, 2 krople aromatu, proszek pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy pianę z białek i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą serową.
Pieczemy ok. 60 min (ja używam formy silikonowej delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym)
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystudzone wcześniej ciasto.
Prześlij komentarz