czwartek, 23 listopada 2017

Ciasto "Rafaello"

    Z pewnością wielu z Was zna ciasto o smaku Rafaello. Jeżeli nie, to możecie je od razu poznać w ciut zdrowszej wersji. Jego wykonanie jest banalnie proste, dlatego idealnie nada się, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego, a na "pichcenie" nie będzie zbyt wiele czasu.



Składniki

1 duże opakowanie słonych krakersów
3 budynie waniliowe
erytrol
duże opakowanie wiórków kokosowych 200g
1 l mleka (ja używałam zwykłego, ale może być roślinne)
Płatki migdałowe do dekoracji


Wykonanie

     Do zimnego mleka wsypujemy kokos, budynie i erytrol (proponuję dać sporo jeżeli ktoś lubi słodkie desery, najlepiej dodać tyle co cukru w przepisie na opakowanie + 1 łyżkę extra, oczywiście razy 3). Całość dokładnie mieszamy. Następnie całość zaczynamy podgrzewać cały czas mieszając.
Krakersy układamy w foremce i przekładamy gęstą masą kokosowo-budyniową tworząc warstwy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Całość wkładamy do lodówki. Ciasto będzie gotowe już po godzinie, ale przygotować je dzień wcześniej.

Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search