Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem.
Przepis na samo kruche pochodzi od mojej mamy i jest bardzo uniwersalny. Możecie upiec ciacho z jabłkami, śliwkami, albo w postaci małych ciasteczek. Może też być podstawą do tart na słono :-)
Ciasto nie jest fit- jest z mąki i masła, ale warto pamiętać, że jeżeli używamy wysokiej jakości składników to nic groźnego się nam nie stanie ;-) Piekąc kruche na słodko możemy zamiast cukru użyć erytrolu i voila! Jest zdrowiej!
Ja korzystam z panującego sezonu na rabarbar i dziś to właśnie on będzie dodatkiem do kruchego.
Ciasto
1 kostka prawdziwego masła (przed przygotowaniem ciasta masło powinno zmięknąć)
2,5 szklanki mąki orkiszowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 całe jajko
łyżka jogurtu naturalnego
w wersji słodkiej
4 łyżki erytrolu zmielonego na cukier puder
kilka kropli aromatu waniliowego
Wierzch
0,5 l mleka (obojętne jakie, do przygotowania budyniu)
budyń waniliowy
2 łyżki erytrolu
1 kg rabarbaru
pół szklanki erytrolu zmielonego na cukier puder
Budyń przygotowuję wg przepisu z opakowania, odstawiam do ostygnięcia. Rabarbar myję, obieram, kroję na małe kawałeczki, ok 1 x 1 cm.
Mąkę wsypuję do dużego garnka i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję masło i dłońmi "rozkruszam" i masło i łączę mąką. Do połączonych składników dodaję jajko, żółtka i jogurt i wyrabiam ciasto. W garnku jest mi łatwiej bo nie rozsypuje się po całej kuchni ;-)
Wyrobione ciasto wałkuję i miej więcej 2/3 ciasta wykładam do foremki (forma do tarty). Resztę ciasta zostawiam na górę. Na gotowe ciasto równomiernie wykładam budyń, a na budyń wykładam rabarbar i delikatnie do wgniatam. Posypuję lekko erytrolem. Resztę ciasta wałkuję i wycinam paseczki, które układam na krzyż na górze ciasta. Piekę ok 50 minut w 180 stopniach (kontrolujcie bo wszystko zależy od piekarnika i rodzaju użytej formy, inaczej piecze się w blaszanej, a inaczej w silikonowej czy ceramicznej).
Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem z erytrolu.
Przepis na samo kruche pochodzi od mojej mamy i jest bardzo uniwersalny. Możecie upiec ciacho z jabłkami, śliwkami, albo w postaci małych ciasteczek. Może też być podstawą do tart na słono :-)
Ciasto nie jest fit- jest z mąki i masła, ale warto pamiętać, że jeżeli używamy wysokiej jakości składników to nic groźnego się nam nie stanie ;-) Piekąc kruche na słodko możemy zamiast cukru użyć erytrolu i voila! Jest zdrowiej!
Ja korzystam z panującego sezonu na rabarbar i dziś to właśnie on będzie dodatkiem do kruchego.
Składniki:
Ciasto
1 kostka prawdziwego masła (przed przygotowaniem ciasta masło powinno zmięknąć)
2,5 szklanki mąki orkiszowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 całe jajko
łyżka jogurtu naturalnego
w wersji słodkiej
4 łyżki erytrolu zmielonego na cukier puder
kilka kropli aromatu waniliowego
Wierzch
0,5 l mleka (obojętne jakie, do przygotowania budyniu)
budyń waniliowy
2 łyżki erytrolu
1 kg rabarbaru
pół szklanki erytrolu zmielonego na cukier puder
Budyń przygotowuję wg przepisu z opakowania, odstawiam do ostygnięcia. Rabarbar myję, obieram, kroję na małe kawałeczki, ok 1 x 1 cm.
Mąkę wsypuję do dużego garnka i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję masło i dłońmi "rozkruszam" i masło i łączę mąką. Do połączonych składników dodaję jajko, żółtka i jogurt i wyrabiam ciasto. W garnku jest mi łatwiej bo nie rozsypuje się po całej kuchni ;-)
Wyrobione ciasto wałkuję i miej więcej 2/3 ciasta wykładam do foremki (forma do tarty). Resztę ciasta zostawiam na górę. Na gotowe ciasto równomiernie wykładam budyń, a na budyń wykładam rabarbar i delikatnie do wgniatam. Posypuję lekko erytrolem. Resztę ciasta wałkuję i wycinam paseczki, które układam na krzyż na górze ciasta. Piekę ok 50 minut w 180 stopniach (kontrolujcie bo wszystko zależy od piekarnika i rodzaju użytej formy, inaczej piecze się w blaszanej, a inaczej w silikonowej czy ceramicznej).
Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem z erytrolu.
Prześlij komentarz